torsdag 16 augusti 2012

SYSSELSÄTTNINGSFASEN är namnet

Sysselsättningsfasen är namnet, inte FAS 3.


Blekinges riksdagsledamot, Gustav Nilsson (M) skriver:

"För det första vill jag säga att det inte heter Fas 3 längre, vi kallar det sysselsättningsfasen. För det andra vill jag markera att det inte handlar om någon gratis arbetskraft för arbetsgivare, som jag sett att det framställts som."
Det är ju så, de har bytt namn på FAS 3, ändå så fortsätter alla att kalla det FAS 3. Så även denna Gustav Nilsson själv, om du bemödar dig att läsa hans blogginlägg. Denna misslyckade arbetsmarknadspolitiska åtgärd, FAS 3, som lite nu och då kritiseras i media. Dock alldeles för lite i mitt tycke och från oppositionen höres allt för lite. Alliansen fortsätter dock att hävda att folk i FAS 3 är nöjda med åtgärden.

"Fas 3, eller sysselsättningsfasen, blir - trots flera rapporter som uttrycker det motsatta - en allt populärare åtgärd bland svenskarna, enligt Gustav Nilsson."
Förvisso märker jag ju att en del av deltagarna tycker att det är skönt att få någon sorts social samvaro. De flesta ser inte att det kommer att leda dem till arbete. Ingen av dem har hittills utryckt att de är nöjda med ersättningsnivåerna. Ingen har heller uttyckt att de är nöjda med åtgärden i sin helhet. De jag talat med anser också att det antingen är så att man utnyttjas som betald arbetskraft eller att man "sitter av tiden" i något mer eller mindre meningslöst där anordnaren håvar in pengar för att förvara människor i någon form av vuxendagis.

Folket i bild, fib kulturfront, skrev igår, den 15/8, om FAS 3. Om att missnöjet med FAS 3 växer på Facebook. De länkade också till flera sidor/grupper mot FAS 3. En grupp som de glömde nämna var Solrosuppropet som är en utvekling av Påskupproret. De är en partipolitisk obunden paraplyrörelse som jobbar med oppinion mot utförsäkringar och FAS 3. Det är ju så att folk som utförsäkras och inte lyckas finna ett jobb också de såsmåningom hamnar i FAS 3. Ofta rör det sig om faktiskt sjuka människor som egentligen borde vara sjukskrivna. Förresten har Solrosuppropet.se bildat förening nyligen har jag sett på facebook.


Det lackar mot höst, jag är alltså åter hos anordnaren. Sommarledigheten är slut. Ekonomin är lika dålig, om inte sämre än innan jag fick ledigt. Hittade en bra sida på facebook idag för de som lider av dålig ekonomi på grund av den politik som förs i Sverige idag. Här är länken: Ge Och Ta Allt Är Gratis För Alla. Ingen har väl undgått de skandaler som skrivits om i tidningarna de senaste dagarna om Tillväxtverkets representation på skattebetalarnas bekostnad och om festfixaren Bindefeld som fått enorma summor av Stiftelsen för strategisk forskning på skattebetalarnas bekostnad. Det tycks slösas med pengar åt höger och vänster. Men att ge arbetslösa en skälig ersättning eller en alternativ väg att gå i sin strävan efter jobb, det finns det inga pengar till.

Varför inte införa Lärlingsutbildningar till arbetslösa? Även äldre personer skulle säkerligen nappa på detta. Personer som känner att de har fel utbildning, föråldrad utbildning eller kanske även saknar utbildning. Det tror jag vore en bra mycket bättre väg att gå för de arbetslösas möjligheter till jobb.

FAS 3 däremot, de skapar oerhört få jobb och de som skapas är oftast "låssasjobb" som handledare till andra FAS 3:or. De får dessutom oftast SAS anställningar eller om de har tur, Nystartsjobb. Även detta till största delen bekostat av skattebetalare.


FAS 3 leder bara allt längre bort från arbetsmarknaden.

/ Irene






3 kommentarer:

  1. På den fas tre plats jag är är de flesta inte sjuka och har inte heller nära till pension

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Nej de flesta i FAS 3 är fullt friska, dock är det många som UTFÖRSÄKRAS som hamnar i FAS 3, fast de egentligen borde vara sjukskrivna Vad det gäller de äldre, tittar man på Arbetsförmedlingens statistik så kan man där se att det vecka 3 i år (2013) var 6.607 personer av de totalt 33.599 inskrivna personerna 60år eller äldre. Det innebär att nästan 20% är över 60 år.
    11.983 personer är mellan 50-59 år, alltså lite drygt 35 % av deltagarna.
    8.394 personer är i åldrarna 40-49 år, ca 25% alltså. 4.627 personer är i åldern 30-39 år, knappt 15% och 1.623 personer är i åldern 25-29 år, 365 personer är 24 år eller yngre.

    SvaraRadera