tisdag 16 oktober 2012

FAS 3 TYSTNAD!!!

Det råder fullkomlig TYSTNAD i media angående FAS 3. 
Föregående vecka ökade FAS 3 med 101 personer.

http://vstatkommun.arbetsformedlingen.se/default.aspx
 
Veckostatistik Arbetsförmedlingen v 40


Är det verkligen ingen som bryr sig längre? Eller är det bara lugnet innan stormen?

På facebooksidan VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU! är det i varje fall inte tyst. Där inkommer det information och inlägg om eländet varje dag. Många är de som vill göra sin röst hörd där inne. Det är förståeligt.

Det är nu 32.595 personer som "sitter fast" i åtgärden. Flera av dem är fullt friska och kompetenta människor som inget annat vill än att hitta ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden med lön och schyssta avtal. Men det ser mörkt ut. Kolmörkt rent ut sagt.

Igår var det till exempel ett inlägg med den här bilden som föregicks av texten:

Är det någon som tror på det här?

 
Man hittar även många blogginlägg som handlar om FAS 3 på den här sidan. Några som är flitiga bloggare i frågan är bland annat Claes Krantz, Martin Moberg, SALO-Malmö och
 
Men visst dyker det upp ett och annat inlägg i någon av våra media emellanåt också. Det tackar vi FASare för.
 
VI VILL att ALLIANSEN SKROTAR FAS 3 NU! har idag även lagt upp en pdf fil från Arbetsförmedlingen på sin sida. De har citerat en del av pdf:en så här:
 
"Det finns två tillfällen när mönstret av den avtagande utflödessannolikheten bryts: dels i inledningsskedet av programmet då sannolikheten att lämna programmet stiger, dels före inträdet i programmets sista fas (fas 3) då minskningen planar ut. Vi kan inte identifiera vad dessa förändringar beror på, men en möjlig förklaring är att kravet på aktivitetsnivå ökar både vid inträdet i programmet och vid inträdet i fas 3.

Vid inträdet i programmet minskar också ersättningsnivån. Dessa faktorer kan leda till att individen sänker sin reservationslön, det vill säga den lägsta lön till vilken individen är beredd att acceptera ett jobberbjudande, vilket kan öka individens benägenhet att acceptera ett eventuellt jobberbjudande.

Vidare visar resultaten att personer med funktionsnedsättning och personer i åldern 50-59 år genomgående har relativt låg sannolikhet att lämna programmet."
Läs gärna hela pdf:en här.

Det är en studie av sannolikheten att få jobb på den reguljära arbetsmarknaden under programtiden i Jobb och utvecklingsgarantins tre FASer.

En person som säger sig ha arbetat ett par år hos AF som jobbcoach skriver i en kommentar på sidan:

"Alla som skriver här har rätt...hela systemet med Arbetsförmedlingen är ruttet...jag jobbade där som jobbcoach två år och har sett insidan..kan bara bekräfta eländet...det är en rundgång...arbetsförmedlarna får en "guldstjärna" när dom får ut någon i en åtgärd och arbetsgivarna lär sig hur man ska få arbetskraft utan att betala för den...fruktansvärt! DET är på tiden att människor protesterar på allvar..."
 
Nu frågar jag DIG. Är detta ett riktigt jobb?

 
 Nej det är det inte, enligt AF. Det är ett jobb som annars inte skulle ha blivit gjort eller som höjer kvalitén... Det är en FAS 3 plats alltså. Annan löneform = FAS 3 ersättning. Källan till denna bild är hämtad från denna bloggare: iMIKE.

Det jobbet borde VERKLIGEN generera lön och justa villkor. Det jobbet innebär dessutom en massa krav på den arbetssökande. Det var väl FAS 3:an som skulle få ett kompetenslyft, inte företaget?

Vad tycker DU om det här?

/ Irene


 
 
 
 
 
  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar